Le tudod győzni a szorongást....láss hozzá!

2020.09.28

Az elmúlt hónapok egyik nem elhanyagolható pszichés hatása, hogy jelentősen megnövekedett a szorongásos állapotok és a pánik rohamok előfordulása. A hozzámfordulók panaszai alapján, lassan körvonalazódik egy speciális szorongástípus mely a járvány hatására aktiválódott, mint covid-szorongás és pándémia -pánik.

Ezért úgy döntöttem, hogy ezt a bejegyzést a pánikbetegségnek szentelem, felújítva egy régebbi írásomat.

Mi is valójában a pánikbetegség?

Alapvetően félelemből, szorongásból ered, annak testi tünetekben, vagy ál-tünetekben jelentkező megnyilvánulása. A félelmek, szorongások gyökere sokszor a gyerekkorba, a tudattalan emlékek szövevényébe vezet vissza, azonban sajnos az esetek többségében ezek nem kerülnek a felszínre, mert az alapvető kezelési protokoll a tünetek enyhítésére irányul.

Így az történik a legtöbb esetben, hogy a pánikos tünetektől szenvedő páciens elmegy a házi orvoshoz, aki vagy elküldi pszichiátriára, vagy neurológiára, vagy felír valami hatáskörébe tartozó nyugtatót. A szakrendeléseken jó esetben alaposan kivizsgálják a beteget, kizárják a testi okokat, és a pszichiátriai rendelésen nyugtató, vagy antidepresszáns szert kap. Pszichoterápiás ellátást sajnos ritkán. 

A szorongásos zavarok, és egyben a pánikbetegség tünetei

A DSM-IV (Mentális betegségek esetén használt Diagnosztikus Kritériumrendszer) szerint a tünetek, ami alapján felállítják a pánikbetegség diagnózisát: 

 • heves szívdobogás, vagy szapora szívritmus 
 • izzadás 
 • remegés, vagy reszketés 
 • fulladás, vagy légszomj érzés 
 • fuldoklás, vagy torokgombóc érzés 
 • hányinger érzés 
 • szédülés, bizonytalanság, vagy ájulás érzés 
 • a valóságtól való elszakadás érzése 
 • a saját testtől való elszakadás érzése 
 • félelem a megőrüléstől, vagy az önkontroll elvesztésétől 
 • halálfélelem 
 • zsibbadás, érzéketlenség 
 • hidegrázás, kipirulás 

Felismerted magadon a szorongás vagy pánikbetegség tüneteit? Fordulj hozzám bizalommal, és én segítek leküzdeni! Az első konzultáció ingyenes.

Milyen helyzetekben jelentkezhetnek a szorongás tünetei?

 A leggyakoribb ilyen helyzetek: az egyedül elmenni otthonról, tömegben lenni, vagy sorban állni, tömegközlekedéssel utazni, hídon lenni. Továbbá társulhatnak a pánikos tünetek szociális fóbiával, ami a társas megnyilvánulásoktól való félelmet jelenti, illetve társulhat speciális helyzetekhez, mint például liftben lenni, lépcsőt használni, és még számtalan más egyedi verzió lehetséges. A lényeg, hogy ezekre a helyzetekre az egyén elkerüléssel reagál, illetve ha bele kell mennie ezekbe a helyzetekbe, pánikrohamot produkál.

Ha a fentiek közül bármelyik néhányat rendszeresen érzed, lehet hogy érdemes valamilyen megoldást keresned. Az is lehet, hogy a pánikbetegség már egy meglévő, elhatalmasodó tárgy nélküli szorongásra épül, és a pánik rohamok teljes kifejlődését megelőzik a szorongás tünetei, melyek a fentiek közül lehet a remegés, izzadás, torokgombóc érzés, vagy emésztőrendszeri kellemetlenségek is, mint gyomortáji fájdalom, vagy puffadás. 

Lehetséges megoldások a pánikbetegség leküzdésére

Autogén-tréning a szorongás oldására

Az egyik gyakran használt terápia az autogén tréning, ami a test ellazításán keresztül, egy olyan relaxált állapotot eredményez, melyben a vegetatív idegrendszer is megnyugszik, a tudat kissé módosul, és új kapcsolatok épülnek ki a tudatos kontroll és a test között. A tréning megtanulása körülbelül 14 hetet vesz igénybe, de lehet hogy már a kezdetekkor is tapasztalja a gyakorló a szorongásos tünetek enyhülését, és a tudat mélyebb rétegeiben megbúvó félelmet kialakító élmények felszínre-kerülését.

Szeretnéd megtapasztalni az autogén-tréning pozitív hatásait? Jelentkezz online konzultációra és vágjunk bele!

Viselkedésterápia a szorongás ellen, és a pánikbetegség oldására

Egy másik gyakran használt lehetőség a kognitív viselkedés terápia, melynek lényege a helytelenül rögzült gondolkodási sémák átalakítása. Ebben a módszerben nagyon fontos, hogy a páciens végig az éber tudatosságával dolgozik, megfigyel, gyakorol, naplót vezet. Többnyire gyakorlandó házifeladatokkal a gondolkodás tudatosításával éri el a szorongás leküzdését, vagy a pánik oldását. Az a tapasztalatom, hogy vannak olyan súlyos esetek, amikor az elme erre még nem képes.

Szeretnél a szorongásodon tudatosan enyhíteni? Jelentkezz online konzultációra és vágjunk bele!

MBSR a szorongás kezelésére a tudatosság fejlesztésével

A harmadik lehetőség a minfulness gyakorlata, mely egy picit talán az előző kettő ötvözete, hiszen meditatív állapotban tudatos jelenben-levést gyakoroltat, folyamatos megfigyeléssel, és önreflexióval. Ebben a lényeg, hogy az érzelmek, érzések, mint tárgyak vannak jelen, melyeket csak megfigyelünk, de nem értékelünk, nem ragaszkodunk hozzájuk, és nem kapcsolunk hozzá emlékeket, történeteket.

Azaz tudatosan átéljük a negatív érzéseket, beengedjük, és nem elutasítjuk őket. Ez azért kulcsfontosságú, mert a pánik-ciklus kialakulása pont a roham elutasításában van. Miután valaki először megtapasztalta, hogy pánik rohamot él át, onnantól kezdve a roham kialakulásának egyik lehetséges forrása épp az attól való félelem.

Tehát ebből következőleg csak úgy oltható ki, ha nem elkerülöm, hanem beengedem. Nem elutasítom, hanem befogadom. Bob Stahl PhD and Wendy Millstine zseniális gyakorlatsora pont ennek a belső figyelemnek a kialakításához nyújt segítséget, melyet itt találhatsz meg:

Úgy érzed, képtelen vagy egymagadban megbírkózni a pánikkal vagy a szorongással? 

Segítek! Az első online konzultáción ingyen vehetsz részt. Itt tudsz jelentkezni: