SELF-SERVICE

Talán furcsának tűnhet a "lelki önkiszolgálás" fogalom, de valójában csak ez lehet a tartós és hatékony megoldás lelki bajainkra, még akkor is, ha valakitől segítséget kapunk. A külső hatások által tanulunk, a tanultakat beépítjük, rögzítjük, gyakoroljuk, amíg rutinszerűvé nem válik. Ezért bárki más nyitja is fel a szemünket, a munka oroszlánrészét mi magunk végezzük el. Ezen az oldalon található azoknak az önállóan is végezhető gyakorlatoknak a navigációja, melyet az elmúlt években a leghasznosabbnak, legkeresettebbnek találtam, amelyek azokra a problémákra kínálnak megoldást, amelyek jelenleg vezetik a sort a mentális betegségek, tünetek listáján. Ezek a szorongásos állapotok, és a pánik betegség; a kedvtelenség, motiválatlanság, ami depresszióig fajulhat, és legújabban az otthonról történő munkavégzésből fakadó gyakori kiégés, túlhajszoltság, netalán teljes érdektelenség. 

Megelőzés

Sokkal egyszerűbb a bajt megelőzni, mint gyógyítani. Ez lelki egészségünkre talán még inkább igaz, olyannyira, hogy a legtöbb megelőzés egyben gyógyítás is, attól függően, hogy éppen rendben van e valaki, vagy éppen ádáz harcot vív valami láthatatlan belső ellenséggel. 

Ha már itt a pánik

Néha azonban úgy érezhetjük, hogy a legkétségbeejtőbb helyzetben, helyen vagyunk, hogy mindjárt minden összedől, és mi apró porszemekké őrőlve semmisülünk meg.

Ekkor is urrá lehetünk a helyzeten:

Csak egy pillanat

A következő gyakorlat a mindfulness tréningekben is megtalálható és a kognitív terápia része is. Nagyon hasznos lehet túlhajszolt stresszes helyzetekben éppúgy mint hosszas agyalások megregulázójaként is: