ONLINE PSZICHOLÓGUS

AZ ONLINE KERETEK

Jómagam körülbelül 15 éve foglalkozom video hívásokon történő online tanácsadással, terápiával. Kezdetben csak azokkal a páciensekkel alkalmaztam, akik itthon személyes terápiába jártak hozzám, majd általában valamilyen új munkalehetőség kapcsán külföldre költöztek, és az online érintkezés maradt az egyetlen módja a további kapcsolattartásnak. Ezen munkálkodásom során egyre több és több külföldön élő magyar keresett meg, majd alkalmanként néhány nem magyar páciens is. 

Azóta az APA( American Psycholgical Assiciation) által támogatott TBHI Online Counselling tréningjét is elvégeztem, folyamatosan látogatom a világban egyre több helyen ilyen tartalommal rendezett konferenciákat, és biztosan állíthatom hogy ma már rengeteg képzett, hitelesen működő online terapeuta, tanácsadó van, akik pontosan olyan színvonalú munkát nyújtanak a videohívásban, mint amilyet személyes helyzetben tennének.

A kivitelezés azonban több bizalmat követel mindkét oldalról, hiszen el kell hinned, hogy az online térben megjelenő pszichológus valóban az, aki, és valóban rendelkezik azokkal a jogosultságokkal, amikkel dolgozik. A pszichológusnak viszont bíznia kell abban, hogy valóban kifizeted az órát, és a személyes jelenlét hiánya miatt nem leszel felelőtlenebb a terápiás keretek betartásában. 

Ahhoz hogy ez minél gördülékenyebb legyen, a terápiás szerződést írásban is foganasítjuk, azaz mielőtt elköteleződnél elolvashatod, az adtvédelmi szabályzattal együtt. Ezeket megtalálod a főmenüben. A terápiás szerződés tartalmazza a tanácsadási folymat minden részletét, körülményét beleértve az órák hosszát, rendszerességét, lemondási feltételeit, és a fizetést is. Ha viszont Te szeretnél meggyőződni az én hitelességemről, azt ellenőrizheted a www.pszichológuskereso.hu , a www.psychologytoday.com és a www.onlinecounselling.com oldalakon található profilomon. Ezek a weboldalak a profil létrehozása előtt bekérik a végzettséget, tagságot igazoló dokumentumokat, diplomákat, bizonyítványokat.

Ahhoz azonban, hogy jó tudjon működni egy online ülés bizonyos technikai és környezeti elvárásoknak neked is meg kell felelned:

  • relative jó internettel kell rendelkezned, legyen az wifi, vagy mobilnet. Természetesen ingadozás bármikor előfordulhat, de jó ha arra is van alternatív megoldásod. (pl egy mobilnet, másik telefon vagy laptop)
  • akár mobilról, akár laptopról szeretnéd folytatni terápiádat, fontos hogy a készüléket rögzítsd valamilyen felületen (pl. tedd le az asztalra). Tehát ne tartsd az öledben, vagy a kezdedben, mert ha bármikor megmozdulsz a képed imbolyogni fog, esetleg le is esik, és ez jelentősen zavarná az ülés minőségét.
  • ha lehet, arra is figyelj, hogy hol van a kamera a készülékeden, és ennek megfelelően helyezd el.
  • jobb ha a fény nem hátulról jön, hanem inkább kicsit szemből, mert akkor terapeutád jól láthatja az arcodat, érzelemkifejezésedet, mimikádat.
  • olyan helyet keress az otthonodban, ahol jól érzed magad, képes vagy felszabadult is lenni, de figyelni is.
  • biztosítsd magad számára a zavartalan környezetet, ami azt jelenti, hogy a lehetőségekhez képest más ne legyen a helyiségben, ahonnan beszélsz.
  • jó ha magad mellé készítesz egy jegyzetelésre alkalmas papírt vagy füzetet, mert nagyon sokszor a legjobb gondolatok ebben a helyzetben érnek el
  • a legtöbbet akkor hozhatod ki az ülésből ha teljesen átadod magad a beszélgetésnek, és nem rágcsálsz , teázgatsz vagy dohányzol közben
  • az alkohol vagy más drogfogyasztásra való tilalom az online ülések esetében is fenn áll, nem folytatható ülés ilyen állapotú klienssel.


Ha esetleg mélyebben el szeretnél merülni az online terápia történetében, és kutatásában, biztosan érdekesnek találod a pár éve erről írt mini összefoglalómat, melyet itt érhetsz el: