ki van a tükörben?

2017.09.15

Egyre jobban kezd elharapódzni az a szemlélet, hogy minden ami a külvilágból, emberektől, reakciókban érkezik hozzád, az Téged tükröz. Néha ez valóban így lehet, de nem mindig. Képzeld csak el,  mennyire kétségbeejtő lenne, ha egy elvarázsolt kastélybeli tükörteremben töltenénk egy egész napot, és minden egyes mozdulatunk, gondolatunk többszörösen ránk tükröződne vissza. Igen, innen viszonylag gyors, egyenes út vezetne valamilyen mentális gyógykezelő intézménybe.

Amikor azt hallod valakitől, hogy "igen azért viselkedik így veled, mert téged tükröz, nézz magadba, hogy mi olyan van benned, amit benne látsz"  - ne ess nagyon kétségbe, ha végül nem találsz semmit. Ha mélyen hiszel abban, hogy a dolgok sohasem történnek véletlenül, akkor inkább ülj le meditálni legalább 10 percet, és saját magadtól, a legtisztább tükrödtől kérdezd meg, hogy vajon miért is kellett azt átélned, amit épp átéltél.

És ezen a ponton kapcsolódik össze a meditáció, és a "tükrözés" jelensége. Ugyanis az egész "tükrözős" hercehurca elég jó kivédhető, ha valamilyen rendszeres meditálásba fogsz. Először is, tisztábban fogod látni saját magad, a külvilágodat, és kapcsolataidat is. Tehát alapvetően kevésbé lesz szükséged arra, hogy mindenféle tükrök informáljanak arról, hogy mi van benned, vagy ki vagy te. Másodszor ha mégis kétséges, nehéz helyzetbe kerülnél, amiben valaki érthetetlenül viselkedik veled, képes leszel őt is másképp, tisztábban látni. Ha meditálsz erről az esetről, pontosan tisztán fogod látni a saját részed benne, és azt is ami tisztán a másiké. Azt is tudni fogod, hogy mi volt az oka a helyzet kialakulásának, mi az ami tanulható, vagy beépíthető belőle, és mi az ami nem.

Végül ha valóban rendszeresen meditálsz, akkor belső érzékenységed, és tudatosságod elég fejlett ahhoz, hogy ha a külvilág valóban tükröz belőled valamit, pontosan és abban a pillanatban tudni fogod hogy mit és miért. Ezért nem leszel tele félelemmel és bizonytalansággal, ami ezt néha elviselhetetlenül kellemetlenné teheti, hanem magabiztosan, derűsen nézel vissza a tükörbe.