mindfulness avagy tudatos jelenlét

2020.01.22
"Az érzéseket, akár együttérzés, akár ingerültség, örömmel kellene fogadnunk, elfogadnunk, és abszolút egyenlő alapokról kezelnünk; mert mindkettő mi magunk vagyunk. A mandarin, amit eszek, én vagyok. A káposzta, amit ültetek, én vagyok. Teljes szívvel-lélekkel ültetem. Ezt a teáskannát olyfajta figyelemmel tisztítom, amellyel akár a bébi Budhát, vagy Jézust is fürdethetném. Semmivel sem kellene gondosabban bánnunk, mint bármi mással. A tudatos jelenlétben (mindfulness-ben) az együttérzés, az ingerültség, a káposztanövény, a teáskanna mind szentté válik."

/Thich Nhat Hanh/

A mindfulness magyar megfelelőjeként legtöbbször a "tudatos jelenlét" szót használják, de hogy pontosítsuk, mi is ez valójában, néhány példán keresztül igyekszem megvilágítani:

  • Észerevetted-e már, hogy sokszor, amikor hétköznapi cselekedeteidet végzed, pl. bevásárolsz, teljesen máshol jár a fejed. Azaz vagy azon gondolkozol, hogy mi történt aznap a munkahelyeden, vagy azon, hogy ha hazaérsz, milyen feladatok várnak még rád. Tehát nem a jelenben vagy, hanem valahol a MÚLTban vagy a JÖVŐben.
  • Előfordult-e már, hogy amikor éppen figyelmi pozícióban voltál, mert éppen tanultál valamit, vagy számoltál, vagy idegen helyen vezettél, ki-kisiklott a figyelmed, és elvesztetted a fonalat, mert megint épp a MÚLTba vagy a JÖVŐbe tett kirándulást az elméd?
  • Megesik-e, hogy amikor épp előadást hallgatsz, vagy filmet nézel, színházban ülsz, egyszercsak átváltasz "álmodozó" üzemmódra, mert elmédet épp nem köti le a darab, és ezért elkezd egy másikat gyártani, ami természetesen RÓLAD szól, de nem a jelenedről hanem ismét vagy a MÚLTadról, vagy JÖVŐdről.
  • Volt-e már olyan élményed, hogy úgy érkeztél meg valahová, hogy fogalmad sem volt, hogy hogyan jutottál oda, és ha valaki megkérdezné, mit láttál útközben, nem sok mindent tudnál felidézni?

Ha a fenti kérdésekre igen a válaszod, akkor pontosan tudod, mennyire kósza tud lenni az elménk, és talán már azt is megtapasztaltad, hogy ez mennyire veszélyes lehet adott szituációban. És továbbmegyek: ha ez a ködös, figyelemmentes állapot sokáig fennmarad (ahogy például traumaátélések után és krízishelyzetben sajnos gyakori), akkor a fizikai egészséged is kárt szenvedhet. Azonban ha mindfulness által kínált éberséget és tudatos figyelmet megtanulod kiépíteni és rendszeresen gyakorolni, nem csak az ítélkezésmentes teljes odafigyelés állapotába kerülsz, hanem sokkal nagyobb fizikai és mentális egészségre tehetsz szert, mint valaha el tudtad volna képzelni.

Ez nem olyan elérhetetlen, mint amennyire elsőre látszik. Csupán vissza kell menned az eredendő létezés állapotába, hiszen mindannyiunknak ez a jelenben levés az alapvető létállapota, szóval sokkal otthonosabb elméd és lelked számára, mint gondolnád. Számtalan tudományos kutatás igazolja, hogy a leghatékonyabban csökkenti a stresszt, és óv meg mindenféle terápia utáni visszaeséstől. A téma egyik legismertebb kutatója Dr. Prof Jon Kabat-Zinn állította össze a Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programot, melyet a világ legszínvonalasabb orvosi egyetemein és egészségügyi intézményeiben oktatnak, kutatnak, fejlesztenek. Ennek egy továbbfejlesztett változata a kognitív terápiával kibővített verzió, a MBCT, mely lassan alapelvárás lesz mind a pszichológusok, mind az egészségügyben dolgozó szakemberek számára.

Ha úgy érzed mostanában nem igazán tudod a jelenben, a valóságban tartani magad, ha ettől figyelmetlenné váltál, tele vagy félelmekkel, szorongsz, nem vagy hatékony a munkádban, sokszor rossz kedvű vagy, és alapjában véve nem érzed, hogy a kontrollálni tudnád az életed, akkor lehet hogy sokat segítene neked a mindfulness fókuszú online konzultáció, melyre itt tudsz jelentkezni:

Ha bővebben szeretnél tudni az online működő mindfulness konzultációról, akkor javaslom, hogy próbáld ki a 30 perces ingyenes teszthívást, mely során felteheted kérdéseidet, vagy elmondhatod aktuális problémád, és kiderül hogy megfelelő e számodra ez a megoldás. Itt tudsz jelentkezni: