Test-tudatosság

2017.07.07

A testtel való kapcsolatunk mindig aktuális, de most, hogy itt a nyár, és sokkal kevesebb ruhát viselünk, jobban fókuszba kerül, talán többet foglalkozunk vele. 

Hol is kezdődik ez? A gyermek körülbelül 3 éves korára alakítja ki identitását, önazonosságát, amely a saját test felismerésével kezdődik. Talán láttál már olyan babát aki lenyűgözve nézegeti kezeit, majd döbbenten tapasztalja, ha belerúg valamibe az elgurul. Szépen lassan ebben az első három évben kialakul egy képe önmagáról, a testéről, és annak külvilággal való kapcsolatáról. Teljesen elfogadja, nem kérdőjelezi meg hogy valami jó-e rajta, vagy elég jól működik-e, pont olyannak szereti, amilyen. 

Aztán jön a kamaszkor és a test döbbenetes, csodálatos változásokon megy keresztül. Az egykori kisbaba már teljes öntudattal rendelkező gyermek, nehezen alkalmazkodik ehhez a gyors változáshoz, és néha nehezére is esik elfogadni azt. A környezet megjegyzései (legyen az jó vagy rossz) még jobban elmélyítik bizonytalanságát. És ekkor elkezdődhet valami furcsa kálvária a test és tudat rendezettségében, ami sokszor felnőtt korig is eltart. A legszélsőségesebb esetben a "nem szeretem a testem" különböző fizikai betegségekben jelenik meg, vagy testképzavaros lelki kórképekben, mint az anorexia, vagy bulimia. Nyílván ezek kialakulásához nagyban hozzájárul a médiából áradó szépségideált diktáló mintahalmaz. 

A közösségi média hétköznapivá válásával a helyzet nem lett jobb. Akarva akaratlan mindenki hasonlítgatja magát, és ne felejtsük el, elsősorban csak a testről beszélünk! És hol van az ember többi része? Vagy az mennyire fontos? Mind a minfulness, mind a buddhista meditációs gyakorlat külön figyelmet szentel a tudat és test harmóniába rendezésére, az ayurvedaban egyenesen ez az alap a betegségek gyógyításához. A pszichológiai terápiák sorában több évtizede vezet a testtudatosság elmélyítésében az autogén tréning, akár szorongás oldásról, akár pánikról, akár sportólói felkészítésről van szó. Egyszóval bőven van miből választani, ha úgy érzed kicsit elidegenedtél a saját testedtől. Érdemes időben elkezdeni, akár megelőzésképpen is, hiszen a test külső tárgyként való megélése számos zavar okozója lehet. 

A test belülről való megélése, elfogadása a növekvő tudatosság elengedhetetlen része. Az alábbi kérdéssor megpróbálja a testeddel való kapcsolatodat egy kicsit más nézőpontból tudatosítani: 

 • Mit jelent számodra a tested?
 • Hány százalékban azonosítod magad vele? 
 • Mennyire fontos számodra ? 
 • Ha egy 10-es skálán kellene értékelni, hányast adnál rá? 
 • Mit érzel az arcoddal kapcsolatban? Milyen érzés reggel a tükörben találkozni vele?
 • Mennyire szereted egy 10-es skálán? 
 • Hogyan jellemeznéd a felsőtested? Karok, vállak, mellkas, mellek, hát? Keress rájuk egy találó melléknevet! 
 • Mit gondolsz az alsó testedről, hasadról, csípődről, fenekedről, lábaidról? Mi jut eszedbe róluk? 
 • Melyik a kedvenc testrészed, és miért? 
 • Mennyire számít mások véleménye a testedről? 
 • Voltál-e már valaha hálás a testednek? 
 • Mit teszel azért hogy jól legyen?

HETI MEDITÁCIÓS TIPP : 

Oxigént a testbe! 

A következő gyakorlat-leírást követve nem csak ellazulhatsz, hanem fel is töltődhetsz. 

Helyezkedj el kényelmesen, akár ülve, akár fekve, ahogyan a legalkalmasabb éppen számodra. Csukd be a szemed és egy pár levegővétellel fordítsd befelé a figyelmedet, mélyülj el a levegő áramlásában, és képzeld el, hogy hogyan járja át az egész testedet. Képzeld el, ahogyan a beáramló levegő oxigénmolekulái bejutnak a tüdőd kicsi erein keresztül a véráramba, és mindenhova eljutnak. Átjárják a fejedet, nyakadat, vállaidat, karjaidat, a gerinced mentén az egész hátadat, a mellkasodat, belső szerveidet, majd a csípődön keresztül végigáramlanak a két lábadon is egészen a talpadig. Majd képzeld el, hogy innen visszafelé, minden egyes sejtedtől visszaáramlik a szén-dioxid ,és ugyanezen az úton eljut a tüdődig, és amikor kilégzel, kifújod azt magadból. Figyeld meg milyen érzetek kísérik ezt a folyamatot. Milyen érzésekkel, esetleg gondolatokkal párosul a vérárammal követett oxigén-széndioxid-csere. Ha legalább 5 percig végzed ezt a gyakorlatot, nagyon kellemes felfrissülést tapasztalhatsz, segíti a koncentrációt, és fokozza az éberséget.